U crkvi

Svečanost

Susret Ivanec

Stolni tenis

Šahisti

P1010097

Na korzu

Ministrica

Međunarodni dan invalida

Korzo

Druženje na Dravi

Druženje Drava

Dom umirovljenika Varazdin Medium

Dan policije

Bend

IZVJEŠTAJ O RADU DDICDP VARAŽDIN I FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ U 2016. GODINI

Tijekom 2016. godine DDICDP Varaždin je održalo jednu sjednicu Skupštine, jednu Sjednicu Nadzornog odbora i 6 sjednica Upravnog odbora.

Kroz svakodnevno kontaktiranje s članovima, koji su dolazili u prostorije društva ili zvali telefonom kako bi riješili neke svoje probleme, pružen je niz izvaninstitucionalnih usluga, ponajviše informiranja i savjetovanja te pružanja psihosocijalne pomoći. Članovi su najviše kontaktirali s tajnikom udruge  Marijanom Mumlekom, a u rješavanje problematike bile su uključene i  socijalna radnica Iva Dvorski te koordinatorica ljudskih resursa Renata Pocedulić.

Najznačajnije aktivnosti udruge odvijale su se tijekom 2016. godine kroz programe i projekte koji su bili financirani iz sredstava Europskog socijalnog fonda, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te lokalnu samoupravu, točnije iz Grada Varaždina i Varaždinske županije. Dakako, nisu zanemariva i sredstva donacija građana i poslovnih subjekata koji su osigurali sredstva za aktivnosti koje se ne mogu isfinancirati putem programa i projekata, a od značaja su za kvalitetu života članova, odnosno, svih OSI. 

U 2016. je godine nastavljena provedba  ESF projekta „Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji” u koji je uključeno 12 naših članova i 12 njihovih osobnih asistenata, a vrijednost projekta je 608.185,410 kuna. Iako je bilo ozbiljnih teškoća vezanih uz financiranje ovog projekta jer je su osobnim asistentima uredno isplaćene plaće, a provedbeno tijelo 2 (HZZ) nije pravovremeno odradilo svoj posao pa nisu stizale uplate prema poslanim izvještajima, uspješno smo premostili financijske deficite i osigurali nastavak pružanja usluge osobne asistencije, ali i uključivanje 7 novih korisnika od 2017. godine. 

Uz to, u 2016. je godini nastavljen program osobne asistencije Ministarstva socijalne politike i mladih RH, koji se provodi već desetak godina, a u koji je uključeno sedam  članova i sedam osobnih asistenata, što sada čini ukupno 19 osoba uključenih u program osobne asistencije i 19 osobnih asistenata. To je veliki posao koji Društvo odrađuje na zadovoljstvo svojih članova i njihovo uključivanje u neovisni život.

Treća godina provedbe programa  „ Svi smo mi jedno” , kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku aktivirala je članove u kreativnim i sportskim radionicama te nizu drugih aktivnosti koje u velikoj mjeri zadovoljavaju potrebe sadržajnog provođenja slobodnog vremena, naročito mladih članova udruge, a naročito ih vesele druženja i izleti te je jedan takav organiziran i lani (u Stubičke Toplice)

U suradnji s Područnom službom zavoda za zapošljavanje, zahvaljujući javnim radovima, koji su, na žalost, trajali samo tri mjeseca tijekom 2016. osigurana je pomoć u kući za članove udruge koji su imali potrebu za ovim oblikom pomoći te za članove smještene u Domu za starije osobe u Zavojnoj ulici. 

Posebno nas veseli što je u provođenje  aktivnosti udruge i tijekom prošle godine bilo uključeno više od 20 volontera koji su odradili više od 3 tisuće volonterskih sati i to ponajviše upravo na pružanju različitih usluga i pomoći članovima udruge, osobama s najtežim vrstama i stupnjem invaliditeta.

Ne smijemo u ovom izvještaju izostaviti zapaženi nastup na „ Špancirfestu” gdje su se na štandu predstavljeni radovi  članova ”HOBICE Jurica Varga” te polaznika kreativnih radionica iz programa „Svi smo mi jedno”, a čiji su nositelji bili gospođe Nada i Mirela Igrec, Iva Dvorski te Jozo Orlović.

Najmlađi članovi i prošle su godine dobili svoje božićne poklone koji su im bili podijeljeni na priredbi upriličenoj i s korisnicima pomoći, djecom za koju se brine „Bedem ljubavi”. Kao i svake godine, mališane je obradovao Djed Božićnjak svojom maštovitom zabavom.

Veselo je bilo i na već tradicionalnom okupljanju 26. prosinca u „Turistu”, nakon svete mise u Varaždinskoj katedrali koju je predvodio biskup mons. Josip Mrzljak koji nam se pridružio i u  zabavnom dijelu zajedno s gradonačelnikom Varaždina Goranom Habušem. U toku godine bilo je mnogo druženja i susreta s prijateljskim udrugama iz Čakovca, Donje Stubice, Ludbrega,Siska, Bjelovara, Koprivnice, Rogaške Slatine gdje su bili prisutni naši članovi i uz druženje osvajali priznanja i pehare.

Novinarsko literarna grupa bila je već tradicionalno vrlo aktivna u svojim programima. Nakon smrti voditeljice grupe Jasminke Matoković čelnu ulogu voditeljice grupe preuzela je gospođa Veronika Mikić. Grupa je  dobila naziv Novinarsko literarna grupa „ Jasminka Matoković Jaca”. Grupa je imala nastup na Stančićevom Trgu, u knjižnici i čitaonici  u Varaždinu, a nastupila je i na festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu. 

Članovi HOBICE „ Jurica Varga” pod vodstvom gospođe Nade Igrec izrađivali su prigodne čestitke i pisanice za Uskrs  i tradicionalno ih uručili županu Predragu Štromaru, gradonačelniku Goranu Habušu i biskupu mons. Josipu Mrzljaku uz medijsku popraćenost. Bilo je i kićenja bora u prostorijama Društva za Božić. 

Vrlo aktivni su bili sportaši udruge koji su i tijekom 2016. godine postigli značajne rezultate. 

U ovom izvještaju sam pokušao nabrojiti najvažnije događaje i aktivnosti u našem Društvu tijekom 2016. godine.  Kvalitetni rezultati postignuti su zahvaljujući zajedničkom radu svih onih koji su bili uključeni u događanja u  Društvu, a posebnu zahvalnost zaslužuju donatori i sponzori koji su svojim financijskim sredstvima ili na neki drugi način omogućili provedbu brojnih aktivnosti. Naročito je važno istaknuti podršku Grada Varaždina, Varaždinske županije i MDOMSP, ali i  medija koji su pratili naš rad, kao i srodnih udruga te institucija iz područja socijalne skrbi i obrazovanja.

Predsjednik DDICDP Varaždin, Ivan Vujec, prof.

 

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ DDCDP VARAŽDIN ZA 2016. GODINU

IZVJEŠTAJ O RADU I FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ DDICDP VARAŽDIN ZA 2015. GODINU

U 2015. godini Društvo je održalo 1 sjednicu Skupštine, 1 Sjednicu Nadzornog odbora i 6 sjednica Upravnog odbora.

Osnovni zadatak Društva je bilo svakodnevno kontaktiranje s članovima koji su dolazili u prostorije društva ili zvali telefonom da bi riješili neke svoje probleme. Najviše su kontaktirali s tajnikom udruge g. Marijanom Mumlekom, a u rješavanje problematike bile su uključene i  socijalna radnica Iva Dvorski te voditeljica/koordinatorica Renata Pocedulić.

Projekti koji su se provodili u našem Društvu imali su veliku važnost za sve članove koji su bili uključeni u provedbu.

Od listopada 2015.godine počelo je provođenje EU projekta „Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji” u koji je uključeno 12 naših članova i 12 njihovih osobnih asistenata, a vrijednost projekta je 608.185,410 kuna. Voditeljica programa je Renata Pocedulić, a posebno veseli činjenica što su osobnog asistenta sada dobile i osobe koje, uz tjelesni invaliditet, imaju intelektualne teškoće.

Uz to, u 2015. je godini nastavljen program osobne asistencije Ministarstva socijalne politike i mladih RH, koji se provodi već desetak godina, a u koji je uključeno sedam  članova i sedam osobnih asistenata, što sada čini ukupno 19 osoba uključenih u program osobne asistencije i 19 osobnih asistenata. To je veliki posao koji Društvo odrađuje na zadovoljstvo svojih članova i njihovo uključivanje u neovisni život.

Projekt „ Svi smo mi jedno” ušao je u treću godinu provođenja. To je projekt Ministarstva socijalne politike i mladih u koji su uključeni članovi u kreativne radionice i sportske radionice, pomoć u učenju, društvene igraonice, čuvaonice, a organizirana su bila i dva izleta u Krapinu i Terme „Jezerčica” te izletište „Novak” u Cepidlaku.

Javni radovi, koje smo provodili u našem Društvu, uključili su ukupno 7 osoba u pomoć našim članovima kod njihove kuće radi olakšavanja svakidašnjice i obveza koje ne mogu sami riješiti.

Posebno nas veseli što je u provođenje svih aktivnosti bilo uključeno više od 20 volontera, a tijekom 2015. godine ukupno je odrađeno gotovo 3 tisuće volonterskih sati.

veoma smo ponosni i na poludnevnu manifestaciju „Dječje oči gledaju srcem” koja je pažnju posvetila senzibilizaciji javnosti i zagovaranju osoba s invaliditetom te borbi za izjednačavanje mogućnosti, a koja je bila upriličena u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 29. studenog 2015. u sportskoj dvorani „Graberje” u kojoj  su posebno veliki doprinos dale gospođe Nada i Mirela Igrec, Alica Gotal, Iva Golub, Renata Pocedulić, gospoda Mato Andročec, Ivica Fluks, Marijan Mumlek, Krunoslav Pavlinec, Mito Kelemenić, Jozo Orlović, volonterke Vera Rožmarić i Gordana Kočet i djelatnici dvorane.

I 2015. godine sudjelovali smo na „ Špancirfestu” s našim štandom na kome su se predstavili uradci naših članova kroz”HOBICU Jurica Varga” te polaznici kreativnih radionica iz programa „Svi smo mi jedno”, a čiji su nositelji bili gospođe Nada i Mirela Igrec te naš član gospodin Jozo Orlović.

Najmlađi članovi i prošle su godine dobili svoje božićne poklone koji su im bili podijeljeni na priredbi koju smo upriličili i s korisnicima pomoći, djecom za koju se brine „ Bedem ljubavi”. Kao i svake godine, mališane je obradovao Djed božićnjak svojom maštovitom zabavom.

Organiziran je i jedan predivni izlet za 60 članova koji su posjetili muzej neandertalaca u Krapini s kojom su bili oduševljeni. Put smo nastavili u pravcu Donje Stubice,posjetili smo Terme „ Jezerčica” gdje nam je vlasnica gospođa Dubravka Lekić osigurala besplatan ručak i kupanje.

Organizirali smo i tradicionalni 6. Turnir u beli „Dragan Radmanović” u kojem su prvo mjesto i pokal osvojili Mila Rupa i Franjo Kovačić iz Udruge invalida Koprivnice.

Veselo je bilo i na već tradicionalnom okupljanju 26. prosinca 2015. godine u „Turistu”, nakon svete mise u Varaždinskoj katedrali koju je predvodio biskup mons. Josip Mrzljak koji nam se pridružio i u  zabavnom dijelu zajedno s gospodinom Alenom Kišićem, dožupanom, koji je bio značajni sponzor druženja.

 U toku godine bilo je mnogo druženja i susreta s prijateljskim udrugama iz Čakovca, Donje Stubice, Ludbrega,Siska, Bjelovara, Koprivnice, Rogaške Slatine gdje su bili prisutni naši članovi i uz druženje osvajali priznanja i pehare.

Novinarsko literarna grupa bila je već tradicionalno vrlo aktivna u svojim programima. Nakon smrti voditeljice grupe Jasminke Matoković čelnu ulogu voditeljice grupe preuzela je gospođa Veronika Mikić. Grupa je  dobila naziv Novinarsko literarna grupa „ Jasminka Matoković Jaca”. Grupa je imala nastup na Stančićevom Trgu, u knjižnici i čitaonici  u Varaždinu, a nastupila je i na festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu. Član grupe Marko Lukić imao je promociju  zbirke pjesama u knjižnici „Metel Ožegović” u Varaždinu.

Članovi HOBICE „ Jurica Varga” pod vodstvom gospođe Nade Igrec izrađivali su prigodne čestitke i pisanice za Uskrs  i tradicionalno ih uručili županu Predragu Štromaru, gradonačelniku Goranu Habušu i biskupu mons. Josipu Mrzljaku uz medijsku popraćenost. Bilo je i kićenja bora u prostorijama Društva za Božić. 

Vrlo aktivni su bili naši sportaši pod vodstvom Krunoslava Pavlinca. Već tradicionalno osvojili su prvo mjesto na 16. Festivalu sportske rekreacije u Prelogu.

U vodicama 23.do 25. listopada 2015. godine na Sportsko- rekreativnim igrama državne razine ženska ekipa elektronskog pikada osvojila je prvo mjesto, a muška ekipa treće mjesto. U ekipnom  prvenstvu ekipa viseća kuglana muški već treću godinu za redom osvojila je prvo mjesto, kao i ženska ekipa. Najbolji su bili boćari koji su osvojili prvo mjesto, a boćari sa cerebralnom paralizom osvojili su četvrto mjesto.

Ekipa u ženskom elektronskom pikadu proglašena je najboljom sportskom ekipom na proglašavanju najboljih sportaša u organizaciji Zajednice športskih udruga Grada Varaždina u sastavu: Slavica Pintarić, Božica Novosel,Nedeljka Fink i Gabrica Žmuk. U pojedinačnoj konkurenciji sportašica osoba s invaliditetom proglašena je Slavica Pintarić kao najbolja kuglašica na državnom prvenstvu.

Najbolja ekipa kod muških proglašena je ekipa boćara u sastavu: Srećko Crnko, Rudolf Jurinjak i Drago Šafran.

Naš član Karlo Rajković proglašen je najboljim sportašem osoba s invaliditetom u gradu Varaždinu iako ima samo 17 godina već treći puta je proglašen najboljim sportašem pa mu ovim putem još jedanput čestitamo i može kao primjer poslužiti mladim osobama s invaliditetom kako se  uključenjem u sport može puno postići u životu.

I članica našeg Upravnog odbora Helena Dretar Karić bila je izuzetno uspješna na sportskom planu 2015. godine. Uz niz osvojenih turnira, zajedno s Anđelom Mužinić na europskom prvenstvu u Danskoj ponovno su se okitile zlatom. Svi zbirni rezultati koje su postigle kao par ove će godine biti u rujnu sudionice paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru.

U ovom izvještaju sam pokušao nabrojiti najvažnije događaje i aktivnosti u našem Društvu. Kvalitetni rezultati postignuti su zahvaljujući zajedničkom radu svih članova koji su bili uključeni u sva događanja u našem Društvu. Najveću zahvalnost zaslužuju i naši sponzori koji su nam na bilo koji način omogućili provedbu naših aktivnosti, a posebno je važna podrška Grada Varaždina, Županije Varaždinske, Ministarstva, medija koji su nas pratili, a tu su i srodne udruge s našeg područja te institucije.

Opširnije o našim aktivnostima u 2015. godini možete pročitati u najnovijem glasilu našeg Društva „ Korak života” broj 37.

Predsjednik DDICDP Varaždin, Ivan Vujec, prof.

 

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ ZA 2015. GODINU

Copyright © DDICPiOTI Varaždin 2008.
Izrada web stranica - Valdez poslovne usluge